Speidernes seier i Hiorthpokalkonkurransen

24 mars, 2025 av Axel

20. mars sitter en spent gjeng speidere på Wøyen gård i Bærum. De venter på resultatene fra Hiorthpokalkonkurransen – den tøffeste vinterspeidingskonkurransen vi kjenner til. Helgen 15.-16. mars deltok vi med et lag bestående av seks speidere fra 1. Kolsås, i samarbeid med en speider fra 1. Gullaug. Hvordan hadde det gått?

Planlegging og valg av utfordring

Onsdag 12. mars samlet vi 8 speidere mellom 13 og 15 år for å planlegge de siste detaljene. Og; skulle vi delta som debutantlag og få litt hjelp, eller gå for fullverdig deltakelse og klare oss helt på egenhånd? Speiderne valgte den hårde veien: full konkurranse! Så gjensto bare én utfordring – den yngste speideren var 13 år, og vi søkte dispensasjon fra aldersgrensen for deltakelse.

Lørdag: Den første testen

Lørdag morgen stilte vi på Wøyen gård kl. 09:00, og ved 14-tiden ankom vi Hakkesetstølen på Geilo. 23 speidere med sekker, pulker og ski gjorde seg klare for turen inn i fjellet. Vi fikk tildelt teltplass og begynte å etablere leir. Så kom helgens første utfordring: teltoppsett.

Motiverte speidere brettet opp ermene, men da teltet ble pakket ut, manglet teltstengene! Heldigvis hadde lederen vår et tunneltelt. Med innerteltet fjernet fikk hele laget plass, selv om det ble trangt og bagasjen måtte ligge utenfor.  Men det gikk.
Etter lunsj fikk speiderne en leksjon i bruk av skredline – et viktig redskap fra da foreldrene våre var ungdom, selv om moderne skredsøkere nå har tatt over.

 

Konkurranseoppgavene

Både underveis, men spesielt etter hver oppgave, får lagene tilbakemeldinger.   Står et lag helt fast ved en oppgave så får de opplæring, instruksjoner og veiledning.  Målet er at ungdommene skal LÆRE av dette – ikke bare konkurrere.  Og oppgavene er lagt opp til noe teoretisk, men aller mest handler det om å gjøre.  Man må øve på hva man skal gjøre sånn at, den dagen det umulige skjer, så er man forberedt – da handler man riktig.

 

1: Provisorisk slede
Én av speiderne var «skadet» og måtte fraktes ut. Laget improviserte en slede ved å feste tau i skibindingene, legge et liggeunderlag oppå og sikre pasienten. De var de første som startet – og en av få patruljer som faktisk lyktes.

2: Quiz
Søndag morgen startet med en quiz om Hiorthpokalkonkurransens historie, snøhulebygging og fjellvettregler. Laget jobbet godt sammen og fikk testet kunnskapen sin.

3: Skredsøk
Speiderne lærte og viste i praksis hvordan man søker etter skredofre: hva man ser etter, hvordan man beveger seg og samarbeider.

4: Nødbivuakk
Laget fikk i oppgave å grave en nødbivuakk for å beskytte seg mot en fiktiv snøstorm. Her skulle de også spise lunsj – en klassisk speideropplevelse av «learning by doing».

5: Kart og kompass
Speiderne fikk utfordringer i navigasjon: peke ut nord uten kompass, finne sekssifrede koordinater, beregne avstander og bestemme retninger.

6: Førstehjelp
Hva gjør man når en speider faller og knekker ankelen? Her måtte patruljen jobbe sammen for å varsle nødetater, behandle pasienten og sikre at alle holdt seg varme og trygge i vinterfjellet.

Hiorth-aften og resultatene

Torsdag 20. mars var det Hiorth-aften, med kahoot og en sterk historie om en speider fra 1. Skaugum som kom seg bort fra gruppa si i en snøstorm.  Slike historier understreker hvorfor vi gjør det vi gjør og hvorfor vi øver oss på å mestre det vanskelige.

Så var det tid for resultater:

  • 4. plass: 1. Skaugum (130,5 poeng)
  • 3. plass: 1. og 3. Eiksmarka (137 poeng)
  • 2. plass: 3. Drammen (158 poeng)
  • 1. plass: 1. Gullaug og 1. Kolsås (217 poeng)

Vi vant!
Våre speidere, med minimalt med vinternetter i sekken, sto igjen som vinnere av Hiorthpokalkonkurransen. De klarte det med kunnskap, innsatsvilje og samhold.

Som gruppeleder og troppsleder er jeg enormt stolt. Speiderne har vist at de kan mestre utfordringer, ta vare på hverandre og glede seg over egen og andres mestring. Og som pappa blir jeg rørt – for disse turene og erfaringene gir minner for livet!